Wat doe jij met je bouwafval?

Ga je binnenkort verbouwen of ben je misschien al bezig met verbouwen? Dan loop je op een gegeven moment tegen het feit aan dat je te maken gaat krijgen met bouwafval. Bouwafval zijn materialen zoals hout of beton dat je niet meer nodig hebt en weg mag. Maar waar verzamel je dit afval? En hoe zorg je ervoor dat je dit afval kwijt raakt. Op deze en nog andere bouwafval gerelateerde vragen hebben we hier het antwoord voor je!

Wat is bouwafval?

Om te weten hoe je van je bouwafval afkomt is het misschien ook wel handig om te weten wat bouwafval precies is en wat ook niet. Er is namelijk bepaald afval dat je niet tot deze groep mag rekenen en dus ook niet op dezelfde manier wegbrengen. Het afval wat wel tot bouwafval hoort is onder andere; steen, beton, hout, deuren, kozijnen, grind, laminaat, bestrating, schuttingen, kunststof, rubber en vloerbedekking. Afval dat niet tot de groep bouwafval behoort is onder andere; asbesthoudende materialen, grond, zand, asfalt, huishoudafval, (golf)platen, dakbedekking, accu’s en klein chemisch afval. Daarnaast kan je uiteraard ook nog metaal hebben verzameld als afval. Metaal behoort officieel tot bouwafval maar dit kan je ook naar de oud-ijzerhandel brengt. Deze weten er vaak nog wel bruikbare onderdelen uit te halen zodat het weer hergebruikt kan worden. Tevens kan dit met ander bouwafval trouwens ook. Vraag eens wat rond of iemand nog iets nodig heeft wat jij niet meer gebruikt. Je kunt er namelijk behoorlijk wat mensen best gelukkig mee maken.

Hoe voer je bouwafval af?

Bouwafval afvoeren kan op drie manieren. De eerste manier is om je bouwafval zelf naar de gemeente te brengen. Dit is vaak de beste keuze op het moment dat je bouwafval maar beperkt is en bijvoorbeeld in je auto en/of aanhanger past. Bij de gemeente wordt je bouwafval gewogen door middel van een weegbrug. Na het afvoeren wordt je auto nogmaals gewogen maar dat zonder het bouwafval. Het gewicht en het soort bouwafval bepalen samen de prijs dat je hiervoor moet betalen. De tweede manier om je bouwafval af te voeren is door een afvalbak te huren. Dit is een goede optie voor als je veel bouwafval hebt. Een afvalbak huren doe je bij een van de vele aanbieders. Er bestaan verschillende maten afvalbakken waardoor je altijd een geschikte maat (en prijs) vindt voor jouw klus. De derde manier is je bouwafval laten afvoeren door een externe partij die daarin gespecialiseerd is. Deze partij regelt als van A tot Z op het gebied van bouwafval. Je betaalt er wel iets meer voor maar op deze manier heb je er helemaal geen omkijken meer na en soms, midden in een verbouwing, is dat wel zo lekker.