Alles wat je moet weten over veranda’s

veranda

Het is officieel nog zomer en misschien heb je nog vakantie. Veel mensen vinden buiten zitten een extra gevoel van vrijheid geven. Je kunt een terrasje pakken of gewoon in je eigen tuin gaan zitten, als je die hebt. Met het regenachtige weer van de afgelopen week, is dat alleen iets minder aangenaam. 

Veranda’s zijn gezellig

Stel dat je een kleine overkapping in je tuin had waar je van je tuin kunt genieten, zonder nat te worden als het regent. Dat zou toch genieten zijn? Veel mensen zijn het daarmee eens en daarom zijn ze zo hip. Jij kent zelf vast ook wel iemand met zo’n gezellige overkapping in de tuin.

Hoe bouw je een veranda?

Oriënteren

Veranda’s bestaan in het groot, klein, simpel en luxe. Het is aan jou hoe je het aanpakt. Allereerst is het handig om te bedenken hoe groot je hem wilt hebben. Je kunt met een touw het gebied aftekenen in je tuin zelf. Zo krijg je al een beetje een indruk van hoeveel kleiner de rest van je tuin gaat lijken. Houd er wel rekening mee dat het stuk waaromheen je het touw uitlegt een stuk kleiner lijkt zonder volledige bebouwing. Je kunt dus mogelijk minder ruimte innemen dan je schatting met het touw. 

Tekening

Vervolgens begin je met tekenen. Neem in de afmetingen ook de wanden, zuilen en meubels die je erin wilt plaatsen mee. De tekening kun je vanuit een aantal verschillende perspectieven maken, zodat ze ook beschrijft hoe de wanden en het dak moeten worden gemaakt. Zorg ook dat je na hebt gedacht over regenafvoer. 

Materialen

Als je een schuin dak wilt, zijn dakplaten (golfplaten) een mogelijkheid. Als alternatief of mooiere vorm van dakplaten, kun je kiezen voor dakpanelen. Deze zien er iets strakker en luxer uit. Wat helemaal geweldig is als dak, is een dak met planten. Planten nemen neerslag op. Hierdoor krijg je geen overstromende sloten of een terras vol water tijdens of na hevige regenbuien. Nog een pluspunt: het ziet er geweldig uit. Een soort van tuin op je dak zal er echter wel voor zorgen dat je dak zwaarder wordt. Daarvoor is een sterke constructie nodig.

Voor de wanden en constructie kun je gebruik maken van hardhout. Het is wel aan te raden om het hout te lakken tegen rotting. Als palen kun je ook stijgerpijpen gebruiken voor een industriële look.  Tevens zou je een (deels-)glazen wand in de veranda kunnen verwerken voor extra licht en uitzicht.

De uitvoering

Er staan genoeg stappenplannen op internet die je kunnen helpen met de bouw van een veranda. Natuurlijk kun je ook altijd een professional inschakelen voor de bouw. Als de constructie dan eenmaal klaar is, kun jij je weer bezighouden met de aankleding: meubels kussens, kaarsen, lampen en andere decoratie. 

Veel plezier met dit leuke project!