Houtsnippers, voor de tuin en meer

Met een houtversnipperaar (of hakselaar) worden snippers gemaakt van takken en andere stukken hout, die het resultaat zijn van het snoeien en kotten van bomen. Versnippert men fijner, dan resulteert zaagsel. Voor diegenen die regelmatig hout versnipperen, houtversnipperaars zijn te koop en te huur. Anders zijn de snippers op veel plaatsen te koop. Letterlijk het meest dicht bij huis is het gebruik van de snippers voor de tuin, onder meer op paden en tussen planten tegen onkruid. De snippers zorgen er voor dat grond water langer vasthoudt, wat goed is voor planten. Met een laag van 10 cm van dit natuurlijke product heeft u een mooie tuin gedurende een tot twee jaar. Daarna kunt u er natuurlijk weer nieuwe snippers overheen strooien. Een minpuntje is dat vogels de snippers voor hun nest gebruiken en dan komen ze af en toe op plaatsen terecht, waar we ze liever niet zien. Er zijn veel meer toepassingen, waarvan we onderstaand enige voorbeelden zullen geven.

Speeltuinen en maneges

Bij speeltuigen en maneges willen we niet dat mensen hard vallen. Dan zijn de snippers natuurlijk beter dan onbedekte grond. Ook wordt met de snippers erosie tegengaan en wordt de grond steviger. Ook in dit geval zijn de snippers functioneel en mooi.

Energieopwekking

In Nederland werd in 2019 biomassa gebruikt voor 60 procent van de opwekking van duurzame energie. De snippers van hout, naast vele andere mogelijke componenten, kunnen in biomassa worden verwerkt voor energieopwekking. Er worden vraagtekens geplaatst bij de duurzaamheid van biomassa, maar dat valt verder buiten het kader van dit artikel.

Houtvezelplaten en papier

Houtsnippers.nl kunnen worden verwerkt tot houtvezelplaten. We praten dan bijvoorbeeld over spaanplaat, hardboard en zachtboard. Afhankelijk van het soort plaat wordt er wel of niet geperst en wel of niet lijm toegevoegd. Houtvezelplaten worden in veel toepassingen als alternatief voor hout gebruikt. Een voorbeeld van het gebruik van hardboard met gaatjes is als bedbodem onder een matras en als wand om gereedschap aan op te hangen. Zoals bekend zal zijn, dienen houtvezels als basis voor de papierproductie.

Verwarming

Wat voor energieopwekking kan worden gebruikt, kan men ook verbranden voor verwarmingsdoeleinden. Dat geldt ook voor houtsnippers. We praten dan over onder meer de land- en tuinbouw, de recreatieve sector met als voorbeeld zwembaden en woningen met een houtgestookte verwarmingsketel.