Spintmijt en bloedluis, hoe kom je er vanaf?

Als je wel eens in de tuin of op een boerderij gewerkt hebt dan klinkt het je vast bekend in de oren: spintmijten en bloedluizen. Beiden kunnen ze een ware plaag vormen maar waar de een zich op planten en gewassen bevindt, vind je de andere vooral terug bij dieren zoals kippen. Zelf werk ik al jaren met planten & dieren en daarom ben ik deze plaaginsecten meerdere keren tegengekomen. Ik hou van de natuur en probeer mensen altijd een beetje bewuster te maken. Juist daarom schrijf ik vandaag een blog over het bestrijden van spintmijt en bloedluis. Dit kan op een biologische manier waarbij je geen schade aan mens, milieu of dier toebrengt. Ben jij benieuwd hoe? Lees snel verder en ontdek in twee korte alinea's hoe jij hiermee om kunt gaan!

Spintmijt in de tuin bestrijden

Wanneer je last hebt van spintmijten in de tuin kan dit heel vervelend zijn. Spint is een plaaginsect dat veel schade toebrengt aan planten en gewassen. Spintmijt komt voor bij verschillende soorten planten en gewassen en dient daarom aangepakt te worden. Ze voeden zich namelijk met de sappen uit de plant, waarna ze witte fijne draden verspreiden. Planten kunnen hier ziek van worden en uiteindelijk zelfs dood gaan. Spintmijt kun je herkennen aan een transparante lichaamswand met zwarte stipjes. Ze bewegen zich heel traag en met het bloge oog kunt je spintmijt nauwelijks zien. Gelukkig is het mogelijk om spintmijt op een biologische manier te bestrijden. Het beste doe je dit door roofmijten uit te zetten op de stengels bij de plant. Roofmijten is een natuurlijke vijand van de spintmijt en zal zich voeden met deze beestjes. Ze laten jouw planten verder met rust zodat jij uiteindelijk van je plaag afkomt!

Bloedluis bij kippen bestrijden, gaat dat op dezelfde manier?

Net als bij spintmijt is het mogelijk om bloedluizen te bestrijden met roofmijten. Een bloedluis is een parasiet welke zich voedt met bloed van bijvoorbeeld kippen of andere reptielen. Bloedluis kan veel last en problemen veroorzaken bij kippen omdat ze zich voeden met het bloed ervan. Kippen kunnen hier ziek van worden en uiteindelijk zelfs komen te overlijden. Bloedluis is vooral 's nachts actief en daardoor lastig te bestrijden. Door roofmijten in te zetten tegen bloedluis kun je dit probleem aanpakken. Roofmijten voeden zich met bloedluizen en of bloedmijten en gaan hier zelf actief naar op zoek. Bloedluizen kunnen in 1 à 2 maanden tot wel 2500 eitjes leggen en tasten kippen sterk aan. Kippen krijgen jeuk, proberen de luizen te verwijderen en veroorzaken bloedarmoede. Dit heeft een verminderde eiproductie ten gevolg en kippen zijn hier dus heel vatbaar voor. Door ook hier dus actief roofmijten in te zetten is het mogelijk om dit probleem aan te pakken!