Een belangrijk gereedschap dat in de bouw wordt gebruikt is een frees, deze bestaat uit een cilinder die in de rondte draait of uit een schijf met zéér scherpe tanden, enigszins vergelijkbaar met een beitel. Het werktuig kan kan worden toegepast is een daarvoor bestemde freesmachine. Het wordt met name toegepast om in materialen, zoals metaal of hout, spanen te snijden of randen en groeven te maken. Er zijn veel verschillende soorten frezen beschikbaar, waaronder de schrobfrees.

Diverse soorten schrobfrezen

Een schrobfrees, wordt ook wel een ruwfrees genoemd en wordt voornamelijk toegepast bij het verwerken van kunststof, hout en metaal. De frees kent ook een assortiment van verschillende soorten. Het overgrote deel worden met name toegepast voor het verspanen van grote hoeveelheden materiaal, waarbij de precieze vormen van een oppervlak een stuk minder belangrijk zijn. De gladheid en de vorm kan namelijk later nog worden aangepast, deze vorm wordt `ruwfrezen´ of `voorfrezen´ genoemd. Een ander verschil tussen diverse schrobfrezen heeft betrekking op de spiraal van de frees en het materiaal dat bewerkt dient te worden.

Kwaliteit is van essentieel belang

Het type en de beoogde werking van een frees zijn doorslaggevend in de kwaliteit hiervan. De specificatie van de tandvorm is hier een voorbeeld van. Hoe groter deze tandvorm is hoe hoger doorgaans het verspanend vermogen ligt. De gebruikstijd is overwegend korter en het materiaaloppervlakte dat is gefreesd is ruwer. Het tegenovergestelde hiervan zijn de fijnere schrobfrezen, deze hebben veelal een langere gebruikerstijd en zorgen voor een gladder oppervlak. Een spiraal kan zowel negatief als positief zijn, deze worden met name gebruikt bij het voorfrezen van massief hout of onbekleed plaatmateriaal op basis van hout. De negatieve spiraal geeft een snijdruk naar beneden en de positieve spiraal werkt juist naar boven. Daarnaast zijn er ook schrobfrezen speciaal voor de bewerking van lood, koper en aluminium.