WOZ waarde Utrecht is vaak te hoog

Hoe komt het dat de WOZ waarde Utrecht vaak te hoog is en wat kun je ertegen doen? Om te weten of de WOZ waarde Utrecht van je woning inderdaad te hoog is, moet je eerst weten hoe de WOZ waarde wordt vastgesteld. De gemeente Utrecht stelt de WOZ waarde vast door het taxeren van enkele huizen in dezelfde categorie. De gemeente heeft een rekenmodel waar gegevens van woningen worden ingevoerd zoals de verkoopprijs, de oppervlakte van de grond, de inhoud van het huis en het bouwjaar van het huis. Het rekenmodel geeft daarvan een waarde; dat is de WOZ waarde. Bij deze berekening wordt geen rekening gehouden met ander aspecten van een woning. Denk hierbij aan het soort huis; een vrijstaand huis, rijtjeswoning, twee onder één kap of appartement. Ook achterstallig onderhoud wordt niet meegerekend. Controleer daarom altijd je WOZ waarde!

Waarom is de hoogte van de WOZ waarde Utrecht belangrijk

De hoogte van de WOZ waarde Utrecht is belangrijk voor meerdere zaken. De WOZ waarde is onder andere bepalend voor belastingen zoals de onroerendezaakbelasting, de inkomsten belasting, de schenkbelasting, de erfbelasting, de waterschapsbelasting, de vennootschapsbelasting, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Voor de belastingheffingen geldt; hoe hoger de WOZ waarde hoe meer belasting je gaat betalen. De hoogte van de WOZ waarde Utrecht is ook bepalend voor de verkoopprijs van je huis. Hoe hoger de WOZ waarde Utrecht is, hoe hoger de verkoopprijs zal zijn. Heb je een hypotheek dan kan de hoogte van de WOZ waarde in enkele gevallen ook leiden tot verlaging van de hypotheekrente. Heb je bij aanschaf van je huis de maximale hypotheek gekozen dan kan de bank extra risicorente hebben bedongen. Als de WOZ waarde stijgt kun je bij de bank vragen om die risicorente te verwijderen.

Binnen zes weken WOZ waarde bezwaar maken

Denk je dat de WOZ waarde Utrecht voor jouw woning te hoog is dan kun je hiertegen binnen zes weken bezwaar maken. Dat kun je zelf doen, maar ook gratis laten doen door een gespecialiseerd bezwaarmakers bureau. Zij vragen je bepaalde gegevens aan te leveren om het bezwaarschrift op te kunnen stellen. Aan de hand van die gegevens bepalen de experts van het bezwaarmakers bureau of het zin heeft om een bezwaarschrift in te dienen. Omdat dit bezwaar binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-aanslag bij de gemeente binnen moet zijn wordt er eerst een pro forma bezwaar ingediend. Hierdoor heeft het bezwaarmakers bureau meer tijd om, namens jou, een goed onderbouwd en gemotiveerd WOZ-bezwaar in te dienen. Hoe beter een bezwaarschrift is onderbouwd hoe meer kans er is dat het gegrond verklaard wordt waarna de WOZ waarde daalt en de belastingaanslagen lager worden.

Hoe snel weet je of de WOZ waarde wordt verlaagd?

Wanneer je binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar hebt ingediend, heeft de gemeente nog het hele jaar de tijd om hierover een beslissing te nemen. De gemeente moet dus binnen hetzelfde jaar van het bezwaarschrift een uitspraak doen. In de meeste gevallen laat een uitspraak van de gemeente echter niet zo lang op zich wachten.